North Pindus Trekking

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

-Τύπος διαδρομής: μονοπάτι Ε6/τμήμα του Pindus Trail 4η ενότητα Β.Πίνδος.


-Ημέρα συνάντησης: Τετάρτη 23/10 => άφιξη, ενημέρωση και διανυκτέρευση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μετσόβου.
-

1ή μέρα: Πέμπτη 24/10 => Καταφ. Μαυροβουνίου - Βοβούσα (Βάλια Κάλντα).
- Πρωινό ξύπνημα: 6:30
- Πρωινό γεύμα: 7:00
- Αναχώρηση: 7:30
- Έναρξη πεζοπορίας: 8:30

 


     Αναχωρούμε με το mini bus από το Μέτσοβο για το καταφύγιο του Μαυροβουνίου (1ώρα) που βρίσκεται χτισμένο στα 1836υψμ ακριβώς πάνω από την λίμνη των πηγών του Άωου ποταμού. 
Από εκεί ξεκινάμε ήπια ανάβαση διασχίζοντας τα οροπέδια του Μαυροβουνίου ώστε να πιάσουμε σε 1,5 ώρα την κορυφή Φλέγγα στα 2159υψμ, με τις μοναδικές δίδυμες  λίμνες να κλέβουν την παράσταση στα 2000υψμ ακριβώς από κάτω. Φτάνοντας την κορυφή θα κάνουμε ένα χορταστικό διάλειμα για να απολαύσουμε  την υπέροχη θέα προς την κοιλάδα της ''Βάλια Κάλντα'' και τις ψηλές κορφές του Λύγκου, της Τύμφης, του Περιστερίου, της Βασιλίτσας και του Σμόλικα! Ακολουθεί κατάβαση στις αλπικές λίμνες της Φλέγγας και από κει μέσα από δάσος οξυάς ως το Αρκουδόρεμα (1200υψμ) χαμηλά στον πυρήνα της ξακουστής κοιλάδας!
Από τον πυρήνα συνεχίζουμε ακολουθώντας εκπληκτική

παραποτάμια διαδρομή τουλάχιστον 10  χιλιομέτρων.

Συνεχίζουμε με προορισμό το χωριό της Βοβούσας περνώντας

από την σμίξη των ποταμών Αώου και Αρκουδορέματος

καταλήγοντας σε κεντρικό ξενώνα όπου και η διαμονή μας.


Ώρες πεζοπορίας: 10/24km. (μέτρια-δύσκολη)

 

 

 

 

 

2ή μέρα: Παρασκευή 25/10 => Βοβούσα - Δίστρατο (Βάλια Στάθη).

- Πρωινό ξύπνημα: 7:30

- Πρωινό γεύμα: 8:00

- Αναχώρηση: 8:30

 

    Μετά το πρωινό μας γεύμα αφήνουμε τον ξενώνα και ξεκινάμε να διασχίζουμε το όμορφο χωριό της Βοβούσας, με το χαρακτηριστικό μονότοξο γεφύρι να μας περνά στην άλλη όχθη του Άωου ποταμού ώστε να πιάσουμε το μονοπάτι για το Δίστρατο.
Ένα άγνωστο μονοπάτι για πολλούς, μέρος του διεθνώς αναγνωρισμένου μονοπατιού Ε6 που διατρέχει την χώρα μας από δύση προς ανατολή. Η διαδρομή είναι πανέμορφη μέσα σε ένα πυκνό δάσος πεύκης, οξυάς, σφενδάμου και καρποφόρων άγριων δέντρων.

    Το μεγαλύτερο σκέλος της διαδρομής μας ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον  μεγάλο ποταμό της περιοχής Άωο, ενώ τρία χαμηλότερης ροής ρέματα που θα χρειαστεί να προσπεράσουμε χύνονται στις όχθες του.
 Όλη η διαδρομή είναι υπέροχη με θέα στα γύρω βουνά και ιδιαίτερα στις ψηλές κορφές του Σμόλικα όπου και στοχεύουμε τις επόμενες ημέρες.  Μία μέτριου βαθμού δυσκολίας διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις που για χρόνια παρέμεινε κλειστή λόγω πυκνής βλάστησης με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη στο πεζοπορικό κοινό. Η ''Βάλια Στάθη'', το τμήμα που θα διασχίσουμε κάπου στα μισά της πορείας μας είναι το κρυφό στολίδι της περιοχής και ένας απ' τους σημαντικότερους βιότοπους της καφέ αρκούδας στην χώρα μας. Μετά από 6-7 ώρες απολαυστικής πεζοπορίας στα παρθένα δάση της Λάκκας του Άωου καταλήγουμε στο καταπράσινο χωριό Δίστρατο ολοκληρώνοντας έτσι την δεύτερη μέρα της διάσχισης!! 

Ώρες πεζοπορίας: 6-7/16km (εύκολη-μέτρια).

-3ή μέρα: Σάββατο 26/10 => Δίστρατο - Σαμαρίνα (Γομάρα).

- Πρωινό ξύπνημα: 7:30

- Πρωινό γεύμα: 8:00

- Αναχώρηση: 8:30

 

 

     Συνεχίσουμε την πεζοπορική  μας διάσχιση ακολουθώντας την διαδρομή Δίστρατο-Σαμαρίνα (συνέχεια του διεθνούς μονοπατιού Ε6).
 Η διαδρομή διασχίζει ένα απ’ τα πιο παρθένα και άγρια δάση της χώρας μας και περνά απ' το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου στην Δυτική Μακεδονία όπου και ανήκει η Σαμαρίνα. Το μονοπάτι που ακολουθούμε βρίσκεται στις πλαγιές της Γομάρας δίπλα απ' την ξακουστή Βασιλίτσα και ακριβώς απέναντι από την θρυλική Βάλια Κίρνα (κοιλάδα του διαβόλου) των βλάχων της Σαμαρίνας και του Διστράτου. 
   Είναι ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της χώρας  με αρκετά πλούσιο οικοσύστημα και εικόνες σπάνιας ομορφιάς! Μαυρόπευκα και αιωνόβια ρόμπολα στέκουν αγέρωχα στις πλαγιές του βουνού που τραβερσάρει το διεθνές Ε6 μονοπάτι. Το θέαμα είναι μοναδικό καθώς οι βαθιές χαράδρες της περιοχής σε συνδυασμό με το αλπικό τοπίο του Σμόλικα συνθέτουν εικόνες απαράμιλης ομορφιάς που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. 
Αφήνοντας τις πλαγιές της Γομάρας προσπερνούμε το Σαμαρινιώτικο ποτάμι και ανηφορίζουμε για το παλιό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής. Από κει το χωριό της Σαμαρίνας είναι εύκολη υπόθεση και σύντομα βρισκόμαστε στην πλατεία του ψηλότερου χωριού της Ελλάδας!
Διαμονή και φαγητό στην πλατεία της Σαμαρίνας.


Ώρες πεζοπορίας: 6 /16km (εύκολη-μέτρια).

 

 

 

 

-4ή μέρα: Κυριακή 27/10 => Σαμαρίνα - Παλαιοσέλι (Σμόλικας).

- Πρωινό ξύπνημα: 6:30

- Πρωινό γεύμα: 7:00

- Αναχώρηση: 7:30

- Έναρξη πεζοπορίας: 8:30

 

 

 

     

   Τέλος, θα ολοκληρώσουμε το North Pindus trekking διασχίζοντας τον

Σμόλικα, το 2ό ψηλότερο βουνό της χώρας μας φτάνονταςτα 2637μ υψόμετρο.

Η γραμμή που θα ακολουθήσουμε (Σαμαρίνα - Παλαιοσέλι) θεωρείται

απ' τις πιο όμορφες και θεαματικές της Β. Πίνδου! Κάπου εδώ αφήνουμε το Ε6 μονοπάτι και ανηφορίζουμε από την πλατεία της Σαμαρίνας για τα αλπικά λιβάδια περνώντας μέσα από δάσος μαύρης πεύκης και πανύψηλα ρόμπολα. Βγαίνοντας ψήλα κινούμαστε νότιοδυτικά μπαίνοντας και πάλι στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου και προσπερνούμε τις κορφές ''Μόσιες'' διασχίζοντας μια ξεχωριστή λεκάνη με δολίνες και πηγές ως και τα 2300υψμ.
     

     Στην συνέχεια ακολουθούμε τραβερσαριστό μονοπάτι που μας κατευθύνει στην ψηλότερη κορφή του βουνού. Το θέαμα απ' την κορυφή του Σμόλικα είναι απερίγραπτο καθώς των κυκλώνουν καλοσχηματισμένα, ψηλά και άγρια βουνά (Τύμφη, Τραπεζίτσα, Νεμέρτσικα και Γράμμος) ως και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Όλη η περιοχή θεωρείται ύψιστης οικολογικής σημασίας και λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρέμβασης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα. 
Κατηφορίζοντας απ την κορυφή θα πέσουμε στην Δρακόλιμνη που σχηματίζεται στα 2150υψμ και είναι μια από τις λιγοστές αλπικές λίμνες της χώρας και τόπος κατοικίας του προστατευόμενου αλπικού τρίτωνα. Η κατάβαση γίνεται  μέσα από πευκόδασος και διαρκεί περίπου 4 ώρες ως την πλατεία του χωριού. 
*Διαμονή και φαγητό στον μοναδικό ξενώνα του χωριού.
Ώρες πεζοπορίας: 12/24km (δύσκολη)

- Δευτέρα 28/10: Ημέρα αναχώρησης => μεσημέρι στις 12.00 για Μέτσοβο.

-Συνολικό ανάπτυγμα διαδρομής 80km
- Βάθμος δυσκολίας : μέτριο προς δύσκολο *(ο βαθμός δυσκολίας κρίνεται απ' το ανάπτυγμα της διαδρομής και τις υψομετρικές διαφορές,,, ΟΧΙ από τεχνικές δυσκολίες ή τα εκτεθειμένα περάσματα)

 

 

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ


1) Ορειβατικό μποτάκι.
2) Κατάλληλος ρουχισμός φθινοπωρινής πεζοπορίας: ισοθερμικές

μπλούζες και κάλτσες, αντιανεμικό/αδιάβροχο jacket, σκούφο, γάντια

παντόφλες, επιπλέον ρουχισμός.
3] Ορειβατικό σακίδιο 20-30 λίτρων για τις πεζοπορίες μας και

μια επιπλέον χειραποσκευή για τον υπόλοιπο ρουχισμό

και προσωπικά αντικείμενα που θα μεταφέρονται με το όχημα

υποστήριξης.
4]Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).
5) Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.
6) Φακός κεφαλής.


 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος της 4ήμερης εκδρομής ανέρχεται στο ποσό των 340 ευρώ και περιλαμβάνει τα εξής:
1] 2 μεταφορές με mini Bus (Μέτσοβο-Μαυροβούνι 1 ώρα & Παλαιοσέλι-Μέτσοβο 2,5 ώρες)
2] Την διαμονή μας 5 βράδια σε τοπικούς ξενώνες με πρωινό.
4] Αμοιβές των 2 συνοδών πεζοπορίας.
5] Αμοιβές οδηγού/οχήματος υποστήριξης.
6] Καθημερινό πρόγευμα.
7] Φωτογραφική κάλυψη ολόκληρης της διάσχισης.

8] Οργάνωση-Συντονισμό της εκδρομής. 

*Η συμμετοχή θα διασφαλίζεται προκαταβάλλοντας το ποσό των 150  ευρώ, ενώ η εξόφληση θα γίνεται με την άφιξη στην αφετηρία, μία μέρα πριν την εκκίνηση. 

 

 

Καταθέσεις στην Εθνική τράπεζα / αριθμός λογαριασμού 201/ 005000-89
ΙΒΑΝ: GR 50 0110 2010 0000 2010 0500 089

* · Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, η προκαταβολή θα επιστρέφεται (ισχύει για ακυρώσεις που θα γίνουν έγκαιρα, και όχι την τελευταία εβδομάδα πριν την εκκίνηση του trekking)

Πληροφορίες/κρατήσεις: 6980682589 Αποστόλης Τσιμπανάκος.

e-mail: exp.trekking@gmail.com