ΔΙΗΜΕΡΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΗΛΙΟΥ.

          Χάνια-Τσαγκαράδα-Φακίστρα

                        

Το Exp.trekking  σας προσκαλεί και φέτος να διασχίσουμε μαζί το μαγευτικό βουνό των Κεντάυρων ακολουθώντας μια υπέροχη διήμερη πεζοπορική διαδρομή συνολικού αναπτύγματος 25 χιλιομέτρων. 
Η γραμμή Χάνια - Τσαγκαράδα - Φακίστρα που θα ακολουθήσουμε, ξεκινά απ' την κατάφυτη κορυφογραμμή του κεντρικού Πηλιού και καταλήγει στα παραθαλάσσια  καλντερίμια της εκπληκτικής ακτογραμμής του!

 


     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ο σχεδιασμός της διάσχισης επιλέχθηκε με σκοπό οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν την μοναδικότητα του μυθικού βουνού των Κεντάυρων ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή σε φθινοπωρινό περιβάλλον από τις κορυφές του κεντρικού Πηλίου 1450+υψμ (Αγριόλευκες- Γολγοθά - Σχιτζουράβλι - Δραμάλα) ως το υπέροχο χωριό της Τσαγκαράδας στα 560υψμ (πλατεία Ταξιαρχών) την πρώτη μέρα και από κεί στα καγκελωτά λιθόστρωτα καλντερίμια που φτάνουν ως τα καλοσχηματισμένα παράλια της Νταμούχαρης και της Φακίστρας!

      Η συνάντηση μας θα γίνει σε κομβικό σημείο της πόλης του Βόλου το βράδυ της Παρασκευής 8/11   *(διαθέτει χώρο στάθμευσης). 
Από κεί θα αναχωρήσουμε με mini bus για τα Χάνια και το καταφύγιο του φυσιολατρικού ομίλου Βόλου "ΠΑΝ" (ονομασία αρχαιοελληνικής θεότητας). 
Το καταφύγιο βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1250 μέτρων και θα χρειαστούμε κάτι λιγότερο από μια ώρα μετακίνησης για να φτάσουμε. Η διανυκτέρευση στο καταφύγιο είναι άνετη και ζεστή καθώς οι διαχειριστές του έχουν φροντίσει από χρόνια να διατηρούν τις παροχές διαμονής και εστίασης σε άριστο επίπεδο. 
Για την διανυκτέρευση σας θα χρειαστεί να φέρεται σέτ σεντόνια και μαξιλαροθήκη ή υπνόσακο. Γιά όσους δεν φέρουν το καταφύγιο παρέχει σέτ κλινοσκεπασμάτων έναντι συμβολικού ποσού. Με την άφιξη στο καταφύγιο τακτοποιούμε τα πραγματά μας τρώμε και ξεκουραζόμαστε.

 

 

ΕΞΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

α) Γιά όσους ταξιδεύουν από μακριά και δεν προλαβαίνουν να είναι στις 9:00μμ στο Βόλο, μπορούν να ρθούν με το δικό τους όχημα ως το καταφύγιο και να το παραλάβουν την ημέρα της αναχώρησης.


β) Για όσους κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή και θέλουν να ακολουθήσουν την διάσχιση χωρίς να διανυκτερεύσουν το βράδυ της Παρασκευής στο καταφύγιο θα πρέπει να ενημερώσουν και να βρίσκονται στο χιονοδρομικό κέντρο 8:15 το πρωί του Σαββάτου.(το κόστος της εκδρομής προσαρμόζεται)


γ) Για όσους δεν μπορούν λόγω υποχρεώσεων να ακολουθήσουν την πεζοπορία του Σαββάτου (Χιονοδρομικό - Τσαγκαράδα) θα υπάρχει η δυνατότητα να λάβει μέρος τμηματικά και να ακολουθήσει την 2ή μέρα Τσαγκαράδα - Νταμούχαρη - Φακίστρα. Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βρίσκεται το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία των Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα όπου και θα διανυκτερεύσει μαζί μας για ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα ως το τέλος της δραστηριότητας.(το κόστος της ημερήσιας δράσης προσαρμόζεται)

 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

 1ή μέρα Παρασκευή  9/11 => Χάνια - Τσαγκαράδα.
- Πρωινό ξύπνημα 7:00
- Πρωινό γεύμα 7:30
- Αναχώρηση 8:00
Εφόσον έχουμε ετοιμάσει τις αποσκευές μας θα επιβιβαστούμε

στο λεωφορείο για 10λεπτη μετακίνηση ως το χιονοδρομικό κέντρο

Αγριόλευκες όπου θα ξεκινήσει και η πεζοπορία μας.
*οι χειραποσκευές μας θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο της

Τσαγκαράδας

όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 


 Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ


      Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε είναι καλογραμμένο, χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές διαφορές παρόλο που κινείται στην κορυφογραμμή του βουνού, γεγονός που κάνει την διαδρομή αρκετά ευχάριστη και προσιτή σε όλους.
Θα συναντήσουμε την είσοδο του μονοπατιού ανατολικά, δίπλα στις πίστες του χιονοδρομικού και θα μας μεταφέρει νότια πρός τις ομαλές κορφές ακολουθώντας την φαρδιά κατάφυτη ράχη του βουνού για περίπου 4 ώρες. Το θέαμα καθ' όλη την διάρκεια της πεζοπορίας μας είναι μοναδικό καθώς η προέκταση της κορυφογραμμής (νότια), το Αιγαίο πέλαγος (ανατολικά) κι ο Παγασητικός κόλπος (δυτικά) διακρίνονται με ευκολία από κάθε ξέφωτο σημείο που συναντούμε κατά μήκος της διαδρομής, δηλώνοντας έτσι την ιδιομορφία της χερσονήσου του Πηλιορίτικου ανάγλυφου και της ατελείωτης ακτογραμμής του!
Μόλις περάσουμε και την τελευταία ράχη (Δραμάλα 1455υψμ) της πορείας μας πέφτουμε στο περίτεχνα σχηματισμένο δάσος οξυάς Μέγα ίσωμα.

    Από κει και με ανατολική πλέον κατηφορική πορεία κατευθυνόμαστε μέσα απο δάσος καστανιάς πρός τον Άθωνα και απο κεί στην πλατεία των Ταξιαρχών της Τσαγκαράδας όπου και τερματίζει η πορεία του Σαββάτου.
Σε όλη την κορυφογραμμή επικρατεί πυκνό δάσος οξυάς και κατά τοποθεσίες αγριόλευκες ενώ στα χαμηλότερα υψόμετρα θα συναντήσουμε επιπλέον καστανιές, βελανιδιές και καρυδιές.
 
 Διάρκεια πεζοπορίας: 8 ώρες/16km
*Ακολουθεί τακτοποίηση στο ξενοδοχείο "Οδός Κενταύρων" http://www.odoskentavron.com/?page_id=320 και φαγητό σε ταβέρνα της πλατείας.

2ή μέρα Σάββατο  10/11 => Τσαγκαράδα - Φακίστρα.
-Πρωινό ξύπνημα 8:00
-Πρωινό γεύμα 8:30
-Αναχώρηση 9:15

 


      Η δεύτερη ημέρα είναι πιο ήπια και διαφέρει κατά πολύ από την πρώτη. Βρισκόμαστε πλέον σε χαμηλότερο υψόμετρο 560μ εντός οικισμού και πεζοπορούμε σε άλλο τερέν.
 Το μονοπάτι γίνεται φαρδύ, πέτρινο και το τοπίο γραφικό! Θα διασχίσουμε το πανέμορφο χωριό της Τσαγκαράδας μέσα από τα λιθόστρωτα καλντερίμια του για να αρχίσουμε να κατηφορίζουμε πρός τα παράλια του βουνού. Το χωριό είναι αρκετά μεγάλο και θα έχουμε την ευκαιρία να το θαυμάσουμε πεζοπορώντας από την πλατεία των Ταξιαρχών πρός την πλατεία της Αγ. Παρασκευής όπου κατοικεί τα τελευταία 1000 χρόνια ο γιγαντιαίος πλάτανος του χωριού,αναμφισβήτητα ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης.


       

     Συνεχίζοντας την όμορφη πορεία μας στα αιωνόβια καλντερίμια της Τσαγκαράδας για την κάτω συνοικία της Αγ. Κυριακής και την έξοδο μας από το χωριό θα συναντήσουμε καλοδιατηρημένα παλιά σχολεία, αρχοντικά σπίτια, ξύλινα γεφύρια και πέτρινες βρύσες. Το περιβάλλον αλλάζει καθώς αφήνουμε το κατάφυτο χωριό, η απέραντη θέα του Αιγαίου ξεδιπλώνεται μπροστά μας για το υπόλοιπο της διαδρομής. Περπατάμε σε καλντερίμι ως την παραλία της Νταμούχαρης και απο κεί μονοπάτι για το ''κρυφό σχολειό''.
 Λιγότερο από 30' λεπτα πεζοπορίας απομένουν για να βρεθούμε στην μοναδική παραλία της Φακίστρας με τον 12μετρο εποχικό καταρράκτη να χύνεται απ' το φαράγγι στην ακτή. Εκεί θα κάνουμε ένα χορταστικό διάλειμα για να θαυμάσουμε το τοπίο και να ολοκληρώσουμε έτσι τον στόχο της 2ήμερης διάσχισης απο την κορυφή του βουνού ως την θάλασσα!
     

    Η πεζοπορική μας δραστηριότητα ολοκληρώνεται στο parking της Φακίστρας 400μ πάνω από την παραλία. Από κεί θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο για το ξενοδοχείο στην Τσαγκαράδα γύρω στις 14:00.
Παραλαμβάνουμε τις χειραποσκευές μας και συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς την πόλη του Βόλου. Εφόσον ο χρόνος όλων των συμμετεχόντων είναι εντός ατομικού προγράμματος και κατόπιν συνεννόησης σας προτείνουμε φαγητό και ξεκούραση σε ταβέρνα του βουνού (Μηλιές ή Χάνια) πρίν καταλήξουμε στην πόλη και ο καθένας πάρει τον δρόμο της επιστροφής.
*Υπολογίζεται στις 6μμ το αργότερο να είμαστε στον χώρο στάθμευσης των ι.χ. οχημάτων, έτοιμοι προς αναχώρηση.

 

 

 

AΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ


- Πεζοπορικό μποτάκι ή στρωτό στιβαρό παπούτσι.
- Ράβδοι στήριξης (μπατόν).
-  Αδιάβροχο τζάκετ.
- Σακίδιο ημέρας 20lt+.
- Υδροδοχείο 1,5lt, .
-Προαιρετικός εξοπλισμός:
- Αδιάβροχο παντελόνι.
- φακός κεφαλής.
- 2ό ζευγάρι κάλτσες.
- 2ό t-shirt.
*Εκτός απο το ελαφρύ σακίδιο ημέρας που θα έχουμε μαζί μας

στην πεζοπορία για τα απαραίτητα (αδιάβροχα, σνάκ, νερό), θα

χρειαστείτε και μία επιπλέον χειραποσκευή για τον ρουχισμό διανυκτέρευσης και λοιπά ατομικά αξεσουάρ. Η χειραποσκευή θα μεταφέρεται στον τόπο διαμονής και της δύο μέρες για να βρίσκεται τα πράγματα σας στο τέλος κάθε δράσης.

 

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 


-Το κόστος της εκδρομής είναι 130 ευρώ και περιλαμβάνει: 
-2 διαμονές με πρωινό γεύμα (καταφύγιο-ξενοδοχείο).
- 3 μετακινήσεις με mini bus (Βόλος- καταφύγιο 1 ώρα/ καταφύγιο- χιονοδρομικό 20' λεπτά/ Φακίστρα- Τσαγαράδα- Βόλος 1,5 ώρες).
- Μεταφορά χειραποσκευών από όχημα υποστήριξης.
- Συντονισμός και συνοδεία δύο έμπειρων οδηγών.

Η συμμετοχή θα διασφαλίζετε προκαταβάλοντας το ποσό των 50ευρώ.
*Σε περίπτωση έγκαιρης ακύρωσης (όχι την τελευταία εβδομάδα πριν την διάσχιση) τα χρήματα επιστρέφονται.
-Για τις καταθέσεις προκαταβολών /  Εθνική τράπεζα: 201/00 5000-89. IBAN: GR500110 2010 0000 2010 0500 089 (δικαιούχος Τσιμπανάκος Απόστολης)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6980682589 
e mail: exp.trekking@gmail.com