2ΗΜΕΡΗ ΔΑΣΙΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ -ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΝΔΟΣ

 

Το Exp.trekking σας προσκαλεί και φέτος να γνωρίσετε τα παρθένα δάση της Β. Πίνδου ακολουθώντας μια μαγευτική πεζοπορική διάσχιση πάνω στην φρεσκοσυντηρημένη γραμμή του Ε6 μονοπατιού που συνδέει τα τρία απομονωμένα βλαχοχώρια Βοβούσα, Δίστρατο και Σαμαρίνα. (Μέρος του Pindus Trail / 4ή ενότητα - Βόρεια Πίνδος).

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 

-Συνάντηση την Παρασκευή 10/5 το απόγευμα στη Βοβούσα για τακτοποίηση, ενημέρωση και διανυκτέρευση σε κεντρικό ξενώνα.

 

 


 

1ή ημέρα : Σάββατο  11/5 => Βοβούσα- Δίστρατο.

-ώρα αφύπνισης 7:30πμ
-πρωινό γεύμα 8:00πμ
-αναχώρηση από το καταφύγιο 8:30πμ
-εκκίνηση πεζοπορίας 8:45πμ

     

Η διάσχιση ξεκινά από τον ξενώνα παραμονής μας δυτικά του Άωου http://www.kerasies.gr/guesthouse.htm ακριβώς απέναντι από την γραφική πλατεία της Βοβούσας. Συνεπώς θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πρωινή αύρα του Άωου ποταμού και το πέρασμα από το μονότοξο πέτρινο γεφύρι προς την ανατολική πλευρά του χωριού πιάνοντας το Ε6 για Δίστρατο! 
Κινούμαστε για λίγο εντός οικισμού, για να μπούμε σε δασικό χωματόδρομο που ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον εντυπωσιακό ποταμό και να μας φέρει στην είσοδο του μονοπατιού. Ακολουθώντας το φρεσκοσυντηρημένο Ε6 μονοπάτι και κάποια τμήματα δασόδρομου, θα διασχίσουμε το Παλαιομονάστηρο με την υπέροχη θέα προς την εντυπωσιακή κοιλάδα του Άωου, τη Βάλια Σάσα, τη Μόρφα, τον Σμόλικα κ.α. για να πέσουμε μετά από λίγο στην άγρια και απομονωμένη ''Βάλια Στάθη''. 


     Διασχίζουμε ένα ποικιλόμορφο παρθένο δάσος με ρεματιές και πλούσιο οικοσύστημα σχεδόν απάτητο για χρόνια. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές μέσα στον μικρό της πυρήνα και η κατάβαση αρκετά ευχάριστη!Αφήνοντας πίσω μας τον παχύ ίσκιο και τα ρέματα της Βάλια Στάθη θα χρειαστούμε περίπου 1 ώρα ανάβασης για να φτάσουμε στην θέση Σκρίου (''σκάλα'' στα βλάχικα) με την εκπληκτική θέα στις αχανείς δασικές εκτάσεις που καλύπτουν κυριολεκτικά ολόκληρο το ανάπτυγμα της Βόρειας Πίνδου!
Από κει ακολουθεί εύκολη κατάβαση μιας ώρας σε καλογραμμένο μονοπάτι με υπέροχη θέα σε Σμόλικα, Τραπεζίτσα και Τύμφη μέχρι να φτάσουμε στο όμορφο Δίστρατο όπου και θα διανυκτερεύσουμε σε κεντρικό ξενώνα.https://web-greece.gr/apartments/fratelia/
- Φαγητό και ψυχαγωγία στην κεντρική πλατεία του χωριού.

-Διάρκεια πεζοπορίας : 6-7 ώρες-Απόσταση : 16 χλμ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2ή μέρα : Κυριακή  12/5 =>Δίστρατο-Σαμαρινα.

-ώρα αφύπνισης 7:00πμ
-Πρωινό γεύμα 7:30πμ
-Αναχώρηση απο το χωριό 8:15πμ

        Η πεζοπορία της Κυριακής ξεκινά απο την πλατεία του χωριού καθώς το Ε6 διασχίζει λιθόστρωτα και αγροτικά μονοπάτια εντός του οικισμού μέχρι να μας βάλει στο δασικό τμήμα της διαδρομής.
 Αφήνοντας πίσω μας το χωριό θα ανηφορίσουμε για περίπου 2 ώρες στο πευκόδασος που εκτείνεται βορειοδυτικά παίρνοντας ήπια την υψομετρική διαφορά που θα μας μεταφέρει στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Ακολουθεί τραβερσαριστό μονοπάτι στις πλαγιές της Γομάρας με υπέροχη θέα προς την μεγαλοπρεπή οροσειρά του Σμόλικα και την Βάλια Κίρνα ώσπου να φτάσουμε στο δάσος με τα πανύψηλα αιωνόβια ρόμπολα και τον παχύ ίσκιο για διάλειμμα και αγνάντι. Συνεχίζοντας,  χαμηλώνουμε σταδιακά μέσα από πυκνό δάσος κέδρου και μαύρης πέυκης για να βρεθούμε σύντομα στο εκπληκτικό ξέφωτο λιβάδι της διαδρομής με το ιδιαίτερα σχηματισμένο πελώριο μαυρόπευκο να στέκει μόνο του, χώρια απ' τα άλλα λες και ξέρει πως έχει άλλη χάρη και μας μαγεύει κάθε φορά που περνάμε από κει και ξεκουραζόμαστε στον παχύ του ίσκιο! 


    Θα συναντήσουμε πόσιμο νερό σε 3 σημεία μέχρι να βρεθούμε χαμηλά στο Σαμαρινιώτικο ποτάμι και να περάσουμε απέναντι στην μεριά της Σαμαρίνας. Απ' το ποτάμι ανηφορίζουμε 30 περίπου λεπτά για να φτάσουμε το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρως δίπλα ακριβώς στο παλιό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής οπου και τερματίζει το μονοπάτι της διάσχισης. 
*Ακολουθεί στάση για φαγητό στην πλατεία του χωριού και επιβίβαση στο mini bus που θα μας μεταφέρει στην Βοβούσα για να παραλάβει ο καθένας το όχημα του γύρω στις 5-6 μμ. 

-Διάρκεια πεζοπορίας : 6 ώρες-Απόσταση : 15,5 χλμ.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ


- Ορειβατικό μποτάκι ή στιβαρό αθλητικό παπούτσι
- Σακίδιο  20 lt+
- Ράβδοι στήριξης (μπατόν)
- Υδροδοχείο 1lt
- Αδιάβροχο jacket
- Φακός κεφαλής
*Εκτός απο το σακίδιο πλάτης που θα κουβαλάμε μαζί μας θα χρειαστεί έξτρα αποσκευή μεταφοράς ρουχισμού διανυκτέρευσης και προσωπικών αντικειμένων την οποία θα μεταφέρει το όχημα υποστήριξης από χωριό σε χωριό.
*Η διατροφή μας θα γίνεται σε προεπιλεγμένες ταβέρνες και ο καθένας θα φροντίζει το αντίτιμο που του αντιστοιχεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

 

Το κόστος της 2ήμερης εξόρμησης είναι 120 ευρώ.

Περιλαμβάνει:

-2 διανυκτερεύσεις με πρωινό.

-2 προγεύματα.

-Την μετακίνηση επιστροφής με mini bus

από Σαμαρίνα προς Βοβούσα (2 ώρες).

-Μεταφορά ατομικού εξοπλισμού (χειραποσκευες κλπ)

από όχημα υποστήριξης.

-Τον συντονισμό και την συνοδεία της ομάδας.


 

Η συμμετοχή θα διασφαλίζετε προκαταβάλοντας το ποσό των 35 ευρώ.
*Σε περίπτωση έγκαιρης ακύρωσης (όχι την τελευταία εβδομάδα πριν την διάσχιση) τα χρήματα επιστρέφονται.
-Για τις καταθέσεις προκαταβολών /  Εθνική τράπεζα: 201/00 5000-89. IBAN: GR500110 2010 0000 2010 0500 089 (δικαιούχος Τσιμπανάκος Απόστολης)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6980682589 
e mail: exp.trekking@gmail.com