2ΗΜΕΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ   17-19 ΜΑΙΟΥ        

                                      ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ/ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ
                              ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

 

 

 

 

     Ανοιχτή πρόσκληση εθελοντικής προσφοράς στο έργο αποκατάστασης μονοπατιών στην περιοχή των Θεοδωριάνων του δήμου κεντρικών Τζουμέρκων.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να μυηθούν στις πρακτικές διαμόρφωσης δασικών μονοπατιών ή να προσφέρουν τεχνογνωσία καταβάλλοντας χειρωνακτική εργασία, συμβάλοντας στο έργο αποκατάστασης παλιών δασικών μονοπατιών της ξεχωριστής αυτής κοιλάδας, που περιβάλλει το όμορφο και απομονωμένο χωριό των Θεοδωριάνων!

 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ


     Τα Θεοδώριανα είναι ένα πανέμορφο χωριό με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Βρίσκονται χτισμένα στα 950 μέτρα υψόμετρο στην καρδιά μιας βαθιάς κοιλάδας στην νοτιοανατολική απόληξη της οροσειράς των Τζουμέρκων. Ένας υπέροχος τόπος όπου η φύση προβάλλει απροκάλυπτα την δύναμη της δημιουργώντας έντονο ανάγλυφο και μαγευτικό τοπίο!Περιτρυγιρισμένα από έλατα, ψηλές κορυφές, βοσκότοπους, οροπέδια και αστείρευτες ρεματιές, τα Θεοδώριανα προσφέρουν εικόνες υψηλής αισθητικής αξίας στον επισκέπτη και πλούσιους φυσικούς πόρους στους λιγοστούς εναπομέιναντες κατοίκους που δραστηριοποιούντε ακόμη στην περιοχή.
Σαν τοποθεσία, η κοιλάδα των Θεοδωριάνων αποτέλεσε πέρασμα από την Ήπειρο στην Θεσσαλία, εξυπηρετώντας αντάρτες, κτηνοτρόφους και οδοιπόρους για αιώνες. Οι διαδρομές που ακολουθούσαν οι συχνοί διαβάτες και τα ζώα τους είχαν χαραχτεί πάνω σ' αυτά τα σκληρά βουνά δημιουργώντας ένα μεγάλο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών, πολύ πριν τα έλατα κάνουν την παρουσία τους στους πρόποδες της οροσειράς των Τζουμέρκων. Η σκληρή ζωή της υπαίθρου και το ρεύμα της αστικοποίησης οδηγήσαν σταδιακά στην μείωση της παραγωγής του πρωτογενή τομέα με τους κατοίκους του χωριού να αναζητούν παροχές στις πόλεις όπως συνέβαινε τότε, σχεδόν σε όλες τις ορεινές περιοχές της χώρας. 


    Πλέον τα Θεοδώριανα είναι περισσότερο τόπος αναψυχής παρά μια οργανωμένη κοινωνία κτηνοτρόφων, μουλαράδων, μαστόρων, αγροτών και λοιπών επαγγελμάτων της υπαίθρου. Με το πέρασμα των χρόνων η ανθρώπινη παρουσία και η βόσκηση των αιγοπροβάτων μειώθηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα η χλωρίδα της περιοχής να αναγεννηθεί και ο τόπος να αποκτήσει άλλη χάρη. Τα μονοπάτια όμως που εξυπηρετούσαν τον σκοπό της επιβίωσης και πάνω τους γράφτηκε η ιστορία του τόπου παραδόθηκαν στον χρόνο και η αξία τους ξεθώριασε στα μάτια των πολλών.

 

 


ΤΟ ΟΡΑΜΑ

 


    Τα τελευταία χρόνια, λιγοστοί αλλά άξιοι ετεροδημότες του χωριού προσπαθούν να φροντίσουν τα μονοπάτια που τους συνδέουν με τους προγόνους τους και την ιστορία των Θεοδωριάνων. Στόχος τους η διάσωση της παράδοσης, η ανάδειξη του τόπου και τα οφέλη της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που μπορεί να επιφέρει αυτή η προσπάθεια.
Πρόσφατα το σχεδόν έρημο αυτό χωριό επιλέχθηκε ως βάση και ορμητήριο του
EXP.TREKKING https://www.exp-trekking.com/  και της ΤERRA PINDUS (Κοιν.Σ.Ε.π) https://www.facebook.com/Terrapindus/?modal=admin_todo_tour
 Σκοπός η υλοποίηση του μακροχρόνιου σχεδίου αποκατάστασης μιας σειράς  παλιών, ξεχασμένων μονοπατιών της εκπληκτικής αλλά παραμελημένης παράλληλα οροσειράς της Πίνδου. Το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 στηριζόμενο στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ενέργειες του εμπνευστή Αποστόλη Τσιμπανάκου και των δεκάδων εθελοντών που έχουν εργαστεί εξυπηρετώντας τον σκοπό ως τώρα.
      Απώτερος στόχος, ένα μεγάλου αναπτύγματος ενιαίο μονοπάτι
https://www.facebook.com/PindusTrail/?modal=admin_todo_tour που θα διατρέχει κατά μήκος ολόκληρη την Πίνδο από την Ρούμελη ως τα ελληνοαλβανικά σύνορα!
Το Pindus Trail θα διασχίζει την κοιλάδα των Θεοδωριάνων αναδεικνύοντας αξιοθέατες τοποθεσίες της περιοχής εντός και εκτός δασικής ζώνης. Η επιλεγμένη γραμμή περνά από βοσκότοπους, ρέματα, καταρράκτες, ελατόδασος και ανηφορίζει στα εντυπωσιακά αλπικά πεδία των Αθαμανικών βουνών για να προωθηθεί στο Λάκμο και στο Μέτσοβο προς βορρά και προς την κοιλάδα του Αχελώου ποταμού για να εισχωρήσει νότια, διασχίζοντας τα απροσπέλαστα Άγραφα!

 


ΣΤΟΧΟΣ ΕΘΟΛΟΝΤΙΚΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

    Στόχος της εθελοντικής πρόσκλησης είναι α') η γνωριμία του κοινού με τα πεδία εργασιών αποτύπωσης του Pindus Trail εντός της περιοχής των Θεοδωριάνων. β') Η εκμάθηση τεχνικών & προδιαγραφών κατασκευής πεζοπορικού μονοπατιού σε δασική ζώνη. γ') Η μετάδοση του εθελοντισμού, της συλλογικότητας και της δημιουργικότητας στην παραμελειμένη ελληνική ύπαιθρο.

 


Εισηγητής: Αποστόλης Τσιμπανάκος.

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ΗΜΕΡΟΥ.

 


17/5 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ημέρα άφιξης στα Θεοδώριανα.
- Τακτοποίηση σε τοπικό ξενώνα, φαγητό και ενημέρωση.
- Ώρα άφιξης ελεύθερη.
- Φαγητό: 21:00
- Ενημέρωση: 22:00 (πραγματοποιηθείσες δράσεις & προοπτικές/υλοποίηση σχεδίου  & πρόγραμμα διημέρου


18/5 ΣΑΒΒΑΤΟ: Καθαρισμός/διαμόρφωση τμήματος Ά.
*Δασικό μονοπάτι ''Σταυρού'' (άνω μέρος)
- Πρωινό ξύπνημα: 7:30
- Πρωινό γεύμα: 8:00
- Έναρξη εργασιών: 9:00
- Πρόγευμα: 12:00
- Λήξη εργασιών: 17:00
- Κυρίως γεύμα: 18:00
- Ενημέρωση: 19:30
-Ελεύθερος χρόνος


19/5 ΚΥΡΙΑΚΗ: Καθαρισμός/διαμόρφωση τμήματος ΄Β.
 Δασικό μονοπάτι πηγών ''Κρανιές''(κάτω μέρος)
- Πρωινό ξύπνημα: 7:30
- Πρωινό γεύμα: 8:00
- Έναρξη εργασιών: 9:00
- Πρόγευμα: 11:00
- Λήξη εργασιών: 15:00
- Κυρίως γεύμα: 16:00
- Χαιρετισμός/αναχώρηση.


PROJECT: Pindus Trail
ΣΧΕΔΙΟ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: TERRA Pindus

Υπο την αιγίδα