2ήμερη πεζοπορική διάσχιση στην ''Βάλια Κάλντα'' (κατασκηνωτικό)

                                        

 

       Ο Εθνικός δρυμός Β. Πίνδου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της  οροσειράς  στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Η συνολική του έκταση φτάνει τα 69000 στρέμματα και περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Σχηματίζει ένα πέταλο από ψηλές βουνοκορφές (εώς 2177υψμ) που περικυκλώνει κυριολεκτικά την ''ζεστή κοιλάδα'' δημιουργώντας ποικιλία μορφολογικών αντιθέσεων με απότομους γκρεμούς, κατάφυτα δάση και ορμητικούς χειμάρρους.
Στόχος μας είναι να διασχίσουμε πεζοπορικώς (κυκλική διαδρομή) ένα μεγάλο και αξιόλογο τμήμα του δρυμού κατασκηνώνοντας σε πλεονεκτικές τοποθεσίες.

 

    Η διαδρομή χωρίζεται σε 2 ημερήσια τμήματα 18 και 14 χιλιομέτρων (σύνολο 32 χλμ). Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες και ολοκληρωμένες πεζοπορικές γραμμές της χώρας καθώς διασχίζει κατάφυτες δασικές εκτάσεις, βουνοκορφές, οροπέδια, ορμητικά ρέματα και τις όχθες του Αώου ποταμού σε σχετικά μικρό ανάπτυγμα δίνοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον φυσικό πλούτο της εκπληκτικής αυτής τοποθεσίας μέσα δύο μόνο ημέρες!
*Κατασκηνωτικός εξοπλισμός, χειραποσκευές και φαγητό μεταφέρονται από την τετρακίνητη ομάδα υποστήριξης.

 

 


                                ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 


-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/5 συνάντηση το απόγευμα στο καταφύγιο της Βοβούσας ''Βάλια Κάλντα''https://www.katafigiovaliacalda.com/ ενημέρωση, φαγητό και κατασκήνωση στο δάσος του καταφυγίου.


-ΣΑΒΒΑΤΟ 19/5 εκκίνηση διάσχισης. (Καταφύγιο-Βοβούσα-Αυγό-Σταυρός-Πυρήνας)
-αφύπνηση: 7:00πμ
-πρωινό γεύμα: 7:30πμ
-εκκίνηση πεζοπορίας: 8:15πμ


       Η πεζοπορία μας ξεκινά από το καταφύγιο 1200υψμ όπου βρίσκεται χτισμένο στην δυτική όχθη του Αώου ποταμού λίγο έξω από το χωριό της Βοβούσας. Θα αφήσουμε πίσω μας το καταφύγιο για να περάσουμε από αυτοσχέδιο γεφύρι στην άλλη όχθη του Αώου που θα μας φέρει ακολουθώντας την κατά μήκος μέσα στο χωριό. Από κεί θα ανηφορίσουμε ήπια μέσα απ' τα καταπράσινα λιβάδια για το ξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου για να μπούμε στην δασική ζώνη που θα μας ανεβάσει σταδιακά στους ψηλούς βοσκότοπους και την ψηλότερη κορυφή του δρυμού ''Αυγό'' 2177υψμ. Στην πορεία ανάβασης συναντούμε αξιόλογα σημεία θέασης όπως η ''Κιάτρα ντι Βίντου'' (ciatra di vintou= ''πέτρα του αέρα''στα βλάχικα), καλοσχηματισμένα ρόμπολα, πηγές και αλπικά λιβάδια που υπερβάλουν σε θέαμα ιδιαιτέρως τον μήνα Μάιο με τα τελευταία χιόνια να παραμένουν στα ανήλια του βουνού δημιουργώντας εκπληκτικές αντιθέσεις!


     Έπειτα από 5ώρη ήπια πορεία θα βρεθούμε στην κορυφή για αγνάντι στα γύρω βουνά της βόρειας Πίνδου και όχι μόνο κάνοντας ένα χορταστικό διάλειμμα. Ακολουθεί πορεία κατάβασης πάνω στην πανέμορφη ράχη της ''Παντε λούκα'' με θέα την μικρή αλπική λίμνη του Αυγού από αριστερά μας για να πέσουμε και πάλι μετά από 2 ώρες στην δασική ζώνη και το κομβικό σημείο της Σαλατούρας του Σταυρού. Από κει απομένουν 4 χιλιόμετρα για τα πλατώματα του πυρήνα της Βάλια Κάλντα όπου και θα κατασκηνώσουμε δίπλα στην σμίξη του Σαλατούρα με το Αρκουδόρεμα.


*Στο τέλος του 1ού ημερήσιου τμήματος θα συναντήσουμε την ομάδα υποστήριξης με τις ατομικές χειραποσκευές μας και τα απαραίτητα εφόδια για να οργανωθεί η κατασκήνωση ώστε να ξεκουραστούμε απολαμβάνοντας το φρεσκομαγειρεμένο κυρίως γεύμα της ημέρας στο πιο ιδανικό σημείο του δρυμού!

-χρόνος πεζοπορίας: 8-9 ώρες.
-ανάπτυγμα διαδρομής: 18χλμ.

-ΚΥΡΙΑΚΗ 20/5 (Πυρήνας-Αρκουδόρεμα-Καταρράκτες-Σμιξώματα-καταφύγιο).
-αφύπνηση: 8:00πμ
-πρωινό γεύμα: 8:30πμ + τακτοποίηση ατομικού/κατασκηνωτικού εξοπλισμού.
-εκκίνηση πεζοπορίας: 9:30πμ.

 

 


     Την Κυριακή πεζοπορούμε διασχίζοντας τον κεντρικό άξονα του θρυλικού δρυμού της Βάλια Κάλντα (ζεστή κοιλάδα). Αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα δάση της χώρας μας και σίγουρα μια απ΄τις πιο εντυπωσιακές περιπατητικές διαδρομές που θα συναντήσει κανείς στην Πίνδο.
 Η γραμμή που θα ακολουθήσουμε είναι εύκολο και ευχάριστο σκέλος του Ε6 ευρωπαικού μονοπατιού (προσφάτως συντηρημένο από εμάς τους ίδιους) και θα μας μεταφέρει απο τον Πυρήνα ως το καταφύγιο της Βοβούσας. 


     Πιάνοντας παράλληλη πορεία με το εντυπωσιακό Αρκουδόρεμα θα περπατήσουμε παραποτάμια σε όλο το ανάπτυγμα της διαδρομής μας. Το μονοπάτι τέμνει 4 φορές το σπάνιας ομορφιάς ρέμα ώσπου να συναντήσουμε τα Σμιξώματα πρίν τον Αώο κάνοντας έτσι την πεζοπορία μας να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα περάσματα αλλάζοντας όχθη. Από τα Σμιξώματα συνεχίζουμε με κατεύθυνση βόρεια προς Βοβούσα ακολουθώντας την πορεία του ποταμού στο ανατολικό τραβερσαριστό μονοπάτι ως το πέρασμα της αυτοσχέδιας γέφυρας στο ύψος του καταφυγίου.

    Κόκκινη και μαύρη πεύκη, οξιές, κέδροι, φτέρες, βελανιδιές, σφενδάμια, ρομπολα, έντονη υδρολογία, αγριολούλουδα και βοτάνα εποχής συμπληρώνουν το θεαματικό τοπίο του δρυμού που κυριολεκτικά ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα αυτή την εποχή!

-χρόνος πεζοπορίας: 5 ώρες.

-ανάπτυγμα διαδρομής: 14χλμ.

                            Απαραίτητος εξοπλισμός 
1) Ορειβατικό μποτάκι: στρωμένο και στο σωστό νούμερο έως και ημιάκαμπτο με την σχετική αδιαβροχοποίηση. 
2) Κατάλληλος ρουχισμός/ ισοθερμική μπλούζα, αδιάβροχα/μεμβράνες πάνω κάτω (παντελόνι/jacket), 2 ζευγ. κάλτσες, καπέλο, γυαλιά ηλίου. 
3) Κατάλληλος ρουχισμός διανυκτέρευσης: θερμοεσώρουχα (πάνω/κάτω) ή ό,τι άλλο εσείς διαθέτετε. 
4) Ορειβατικό σακίδιο άνω των 30lt. 
5) Αντίσκηνο ενός ή δύο ατόμων: με αδιαβροχοποίηση (3/4 εποχών) σε περίπτωση ανεπιθύμητων καιρικών φαινομένων. 
6) Υπνόσακος (εώς και -7) και υπόστρωμα. 
7) Ράβδοι στήριξης (Μπατόν). 
8) Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt. 
9) Φακός κεφαλής / εφεδρικές μπαταρίες.
10) Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής προστασίας: οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας συν σακούλα για την περισυλλογή των προσωπικών μας απορριμμάτων, σαπούνι, πετσέτα και ό,τι άλλο θεωρείτε απαραίτητο. 

                            ΚΟΣΤΟΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 


Το κόστος της εκδρομής είναι 70ευρώ (χωρίς φ.π.α.)
Το ποσό των 70 ευρώ καλύπτει : 2 πρωινά γεύματα, 2 προγεύματα, 1 πλήρες γεύμα του Σαββάτου, μεταφορά και περισυλλογή απαραίτητου εξοπλισμού διαμονής και διατροφής με τετρακίνητα οχήματα, αμειβόμενο χώρο κατασκήνωσης στο καταφύγιο, συντονισμό και συνοδεία στο βουνό.

 


 Η συμμετοχή θα εξασφαλiζεται προκαταβάλοντας το ποσό των (20 ευρώ).
*Αρ. λογαρ. Εθνική: 201/005000-89
IBAN: GR500110 2010 0000 2010 0500 089
(δικαιούχος Τσιμπανάκος Απόστολης)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6980682589 
e mail: exp.trekking@gmail.com

*Όσοι επιθυμούν φεύγοντας να πάρουν φωτογραφικό υλικό της εκδρομής να φέρουν μαζί USB (φλασάκι) ή κάρτα μνήμης φωτογραφικής μηχανής.