Discover Epirus Trekking

   Το ''Exp. trekking'' και το ''Τrace Your Eco''  εμπνευστές της διάσχισης της Ηπείρου θα πραγματοποιήσουν για 2η χρονιά το εκπληκτικό Discover Epirus Trekking  2018.

Φέτος αλλάζουμε σημείο εκκίνησης και τόπο συνάντησης δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο ορειβατικό κοινό να γνωρίσει κι άλλη μία εξαιρετική γραμμή διάσχισης των Τζουμέρκων από όπου ξεκινά και το trekking.

 

   Το Discover Epirus Trekking είναι μία καλά σχεδιασμένη διάσχιση βουνών της Ηπείρου από νότο πρός βορρά που διαρκεί 7 ημέρες με άφθονο περπάτημα και προεπιλεγμένες διανυκτερεύσεις ( κατασκηνώση, μοναστήρι, καταφύγιο και ξενώνες).

Θα γνωρίσουμε τον ανυπέρβλητο φυσικό πλούτο του απίθανου αυτού γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας μας  απολαμβάνοντας μοναδικά τοπία! Διασχίζοντας ψηλές οροσειρές, δάση, ποταμούς, αλπικές λίμνες και γραφικά χωριά το Εpirus trekking προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους συμμετέχοντες και εικόνες/στιγμές που ξεπερνούν κάθε προσδοκία!

                               Αναλυτικό πρόγραμμα - περιγραφή διαδρομής

 

 

Ημέρα άφιξης. Σάββατο 25/8

   Άφιξη το μεσημέρι στις 3:00μμ στο Κτελ Ιωαννίνων και μεταφορά με mini bus στο ξενοδοχείο Γεφύρι Πλάκας στον Άραχθο ποταμό όπου και η διανυκτέρευση μας. Εκεί θα γίνει ταξινόμηση εξοπλισμού, γνωριμία ομάδας και πλήρης ενημέρωση σχετικά με την διάσχιση.

1ή μέρα. Κυριακή 26/8

   Μεταφορά με οχήματα της διοργάνωσης στην αφετηρία μας οπού για φέτος ορίζεται το ξωκκλήσι του Αή Λιά λίγο έξω από το χωριό Καταρράκτης στα δυτικά των Τζουμέρκων. Με κατεύθυνση ανατολική θα ανηφορίσουμε προς το καταφύγιο Καταρράκτη απ΄ όπου θα έχουμε την δυνατότητα να ξαναεφοδιαστούμε με πόσιμο νερό. Από κει και σε πολύ λίγο χρόνο θα βρεθούμε στην είσοδο της θρυλικής "Σκάλας Σταμάτη" (τραβερσαριστό μονοπάτι στις απότομες πλαγιές του βουνού που ξεκινά από τα 1700υψμ και καταλήγει στο οροπέδιο της Μπρέσενας στα 2000υψμ). Κάτι λιγότερο από 4 ώρες θα χρειαστούν για να βγούμε στο οροπέδιο και να κάνουμε την πρώτη μας μεγάλη στάση απολαμβάνοντας το θέαμα προς τις αλπικές κορυφές που κυκλώνουν στην κυριολεξία την Μπρέσενα!           Ακολουθώντας κυκλική δεξιόστροφη πορεία θα τραβερσάρουμε κάτω από το Σχισμένο λιθάρι και το Γερακοβούνι (Γερανοβούνι ή Γυρνοβούνι) για να βρεθούμε στην κορυφή Πλάκα 2364υψμ γιά αγνάντεμα. Σειρά έχει ο Αρκουδόλακκος πάνω απ' την Μπρέσενα όπου θα συναντήσουμε το κατέβασμα που θα μας βάλει σε μία εντυπωσιακή χούνη (Κελάρι) μεγάλου αναπτύγματος χάνοντας έτσι αρκετό υψόμετρο. Έχοντας πλέον την Πλάκα αριστερά και τα Κομμένα δεξιά μας ακολουθούμε το μοναδικό κατέβασμα που μας δίνεται προς την θέση Μπαλτινέσι 1500υψμ όπου θα οργανωθεί και η πρώτη μας κατασκηνωτική διανυκτέρευση. Εκεί η ομάδα υποστήριξης θα μας περιμένει με φαγητό (γεύμα, πρωινό και πρόγευμα της επομένης) ξύλα για φωτιά και δοχείο νερού για τοπικό πλύσιμο. *Λίγο κάτω απ την κατασκήνωση υπάρχει ρηχό ρέμα για μπάνιο.

Ώρες πορείας 8-9

2ή μέρα. Δευτέρα 27/8

   Από το “Μπαλτινέσι” ανηφορίζουμε προς τον ιστορικό αυχένα των Μελισσουργών ‘’Αυτί 1720υψμ’’ ο οποίος συνδέει τις δύο μακροσκελείς οροσειρές Τζουμέρκων και Κακαρδίτσας. Συνεχίζουμε ράχη ράχη περνώντας την κορυφή Τούρλα δίπλα σχεδόν απ' τον επιβλητικό Κριάκουρα για να πιάσουμε την βράχινη κορυφογραμμή. Με πορεία ανατολική κατευθυνόμαστε προς τον Σταύρο Κακαρδίτσας και ανηφορίζουμε για τους πλούσιους βοσκότοπους της Ρούιστας, ένα μπαλκόνι με μοναδική Θέα στα γύρω βουνά (Τζουμέρκα, Κριάκουρας, Φούρκα, Κόζιακας, Τριγγία, Περιστέρι και ακόμη πιό μακριά ως τα Άγραφα τον Όλυμπο και τα ευρυτανικα βουνά). Συνεχίζουμε την κορυφογραμμή προς τα βόρεια και πέφτουμε στις πηγές που τροφοδοτούν το Ματσουκιώτικο φαράγγι (Μέγα πλάι) ρίχνοντας υψόμετρο με κατεύθυνση και προορισμό μας το ομώνυμο χωριό, όπου και θα τελειώσουμε την σημερινή μας πεζοπορία. Φαγητό στο Ματσούκι και διανυκτέρευση στο βυζαντινό μοναστήρι της Βύλιζας.

Ώρες πορείας 12 . Χιλιόμετρα 22

3ή μέρα. Τρίτη 28/8

   Την Τρίτη  θα πεζοπορήσουμε μια πανέμορφη διαδρομή πάνω στο παλιό μονοπάτι που χάνεται στα βάθη του χρόνου και ένωνε τα χωριά Ματσούκι-Καλαρύτες και Συρράκο. Η διαδρομή ξεκινάει απ’ το μοναστήρι της Βύλιζας το οποίο στέκει επιβλητικά στους γκρεμνούς της Ματσουκιώτικης χαράδρας, δεν είναι επανδρωμένο εδώ και χρόνια από μοναχούς παρόλα αυτά έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει επισκέπτες. Το μονοπάτι διασχίζει τραβερσαριστά την χαράδρα και χάνει ομαλά την υψομετρική του ρίχνοντας μας στο μαγευτικό φαράγγι Καρλίμπου γνωστό και ως ‘’Πύλη παραδείσου. ’Έπειτα ανηφορίζουμε για το γραφικό χωριό των Καλαρρυτών και από εκεί κατευθυνόμαστε προς το Συρράκο διασχίζοντας το φαράγγι του ποταμού Χρούσια που χωρίζει τα δύο αυτά παραδοσιακά βλαχοχώρια.. Φαγητό στο χωριό και στην συνέχεια με mini bus μεταφερόμαστε στο Μέτσοβο. Διαμονή σε ξενοδοχείο.

Ώρες πορείας 6. χλμ 10

4ή μέρα. Τετάρτη 29/8

   Αναχωρούμε με το λεωφορείο μας για το καταφύγιο του Μαυροβουνίου που βρίσκεται χτισμένο πάνω από την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου ποταμού. Από εκεί ξεκινάμε την ανάβαση για την κορυφή Φλέγγα στα 2159υψμ και τις πασίγνωστες λίμνες Φλέγγα να κλέβουν την παράσταση στα 2000υψμ. Απολαυστική θέα προς τις ψηλές κορφές της Τύμφης του Γράμμου της Νεμέρτσκα του Γεροσμόλικα και του Αυγού (ψηλότερη κορυφή της ζεστής κοιλάδας). Ακολουθεί κατάβαση στο Αρκουδόρεμα και στον πυρήνα της ξακουστής κοιλάδας ‘’Βάλια Κάλντα’’. Εκεί θα κάνουμε στάση για μια βουτιά στην φυσική πισίνα (βάθρα) που δημιουργούν οι καταρράκτες μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς. Συνεχίζουμε με προορισμό το χωριό της Βοβούσας περνώντας από την σμίξη των ποταμών Αώου και Αρκουδορέματος καταλήγοντας στο καταφύγιο όπου και η διαμονή μας.

Ώρες πορείας 10, χλμ.22
 

5ή μέρα. Πέμπτη 30/8

   Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για την διαδρομή Βωβούσα-Δίστρατο (Βάλια Στάθη) Ένα άγνωστο μονοπάτι για πολλούς, μέρος του διεθνούς αναγνωρισμένου μονοπατιού Ε6. Η διαδρομή είναι πανέμορφη μέσα σε ένα πυκνό δάσος πεύκης, οξιάς, σφένδαμου και καρποφόρων άγριων δέντρων. Το μονοπάτι αποκαταστάθηκε από μας τούς ίδιους την χρονιά που μας πέρασε με σκοπό την ασφαλή διέλευση του trekking και όχι μόνο. Το μεγαλύτερο σκέλος της διαδρομής μας ακολουθεί παράλληλη πορεία με την ροή του ποταμού Αώου. Μία εύκολη θεωρητικά διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις που για χρόνια παρέμεινε κλειστή λόγω πυκνής βλάστησης με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη στο πεζοπορικό κοινό της χώρας μας. Καταλήγουμε στο μαρτυρικό χωριό Δίστρατο τελειώνοντας έτσι μία ακόμη υπέροχη μέρα στα κατάφυτα δάση της βόρειας Πίνδου!! Φαγητό και διαμονή στο χωριό.

Ώρες πορείας 7, χιλ. 14

6ή μέρα. Παρασκευή

  Την Παρασκευή θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας στην διαδρομή Δίστρατο-Σαμαρίνα (τμήμα της διαδρομής του διεθνούς μονοπατιού Ε6). Η διαδρομή διασχίζει ένα απ’ τα πιο παρθένα και άγρια δάση της χώρας μας, την θρυλική Βάλια Κίρνα των βλάχων της Σαμαρίνας και του Διστράτου. Είναι ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της χώρας με πλούσιο οικοσύστημα και ρόμπολα που στέκουν αγέρωχα στις πλαγιές της Γομάρας. Θα τραβερσάρουμε μέσα απο δάσος μαύρης πεύκης και χαμένους μικρούς βοσκότοπους για να καταλήξουμε στον Σαμαρινιώτικο ποταμό. Ακολουθεί πέρασμα ποταμού και συνέχεια της διαδρομής ως το πιο ξακουστό και ψηλό χωριό της Ελλάδας. Διαμονή και φαγητό στην Σαμαρίνα.

Ώρες πεζοπορίας 7 χιλ 10

7ή μέρα. Σάββατο 1/9

   Δεν θα ήταν δυνατό μα μην τελειώσουμε το Discover Epirus trekking με μια μοναδική διάσχιση από τις ποιο όμορφες της Πίνδου!!Θα ξεκινήσουμε από την Σαμαρίνα περνώντας μέσα από δάσος μαύρης πεύκης ενώ στα αλπικά κομμάτια θα συναντήσουμε και πάλι τα πανύψηλα ρόμπολα. Βγαίνοντας ψήλα προσπερνούμε τις εντυπωσιακές Μόσιες και ακολοθούμε τραβερσαριστό μονοπάτι με στόχο το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας τον Σμόλικα με υψόμετρο που αγγίζει τα 2637 μέτρα. Ένα από τα αρκετά ενδιαφέρον τμήματα της Βόρειας Πίνδου και με σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου μας. Όλη η περιοχή θεωρείται ύψιστης οικολογικής σημασίας και λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρέμβασης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα.

   Από την κορυφή θα έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε την απίθανη αλπική όψη της Τύμφης του Γράμμου και της Νεμέρτσικας.Θα περάσουμε από την την πασίγνωστη Δρακόλιμνη στα 2100υψμ μια από τις λιγοστές αλπικές λίμνες της χώρας και τόπος κατοικίας του προστατευόμενου αλπικού τρίτωνα- ένα σπάνιο αμφίβιο μήκους 8 έως 12 εκ. που μοιάζει με μικροσκοπικό δράκο. Η κατάβαση μας θα γίνει στο χωριό Πάδες όπου και μας περιμένει ένα ωραίο γλέντι με ζωντανή μουσική το βράδυ κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μία εβδομάδα γεμάτη εμπειρίες και εικόνες!!

Ώρες πορείας 12 Χιλ. 24

Ημέρα επιστροφής. Κυριακή 2/9

Αναχώρηση στις 12:00 το μεσημέρι  από Πάδες για το Κτελ Ιωαννίνων . Τέλος του προγράμματος.

Απαραίτητος εξοπλισμός:

1) Ορειβατικό μποτάκι.

2) Κατάλληλος ρουχισμός θερινής πεζοπορίας: διαπνέον μπλούζες και κάλτσες, παντελόνι (κατά προτίμηση διαιρούμενο), αντιανεμικό/αδιάβροχο jacket, καπέλο/γυαλιά ηλίου (συν αντηλιακή κρέμα), επιπλέον ρουχισμός.

3] Ορειβατικό σακίδιο 20-30 λίτρων για τις πεζοπορίες + χειραποσκευή για επιπλέον ρουχισμό και προσωπικά αντικείμενα που θα μεταφέρονται με το όχημα υποστήριξης στα σημεία διανυκτέρευσης.

4) Αντίσκηνο ενός ή δύο ατόμων με σχετική αδιαβροχοποίηση σε περίπτωση ανεπιθύμητων καιρικών φαινομένων για την διαμονή μας την δεύτερη ημέρα. * Όποιος δεν έχει να μας ενημερώσει.

5] Υπνόσακος και υπόστρωμα.

6) Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).

7) Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.

8) Φακός κεφαλής.

ΚΟΣΤΟΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 

Το κόστος συμμετοχής για το μοναδικό Discover Epirus Trekking είναι 450ευρω χωρίς φ.π.α. και περιλαμβάνει:

1] Την παραλαβή και τις λοιπές μετακινήσεις με mini Bus.

2] Καθημερινή μεταφορά του ατομικού μας εξοπλισμού από την τετρακίνητη ομάδα υποστήριξης.

3] Την διαμονή μας 7 βράδια σε τοπικούς ξενώνες, καταφύγια και μοναστήρι με πρωινό!

4] Την οργάνωση διαμονής μας σε κατασκήνωση για ένα βράδυ από την ομάδα υποστήριξης συν βραδινό γεύμα-νερό-πρωινό και πρόγευμα.

5] Την πεζοπορική συνοδεία 2 οδηγών και τον συντονισμό. 

6] φωτογραφική κάλυψη της διάσχισης.

 

Η διασφάλιση της συμμετοχής σας θα γίνεται προκαταβάλλοντας το ποσό των (50 ευρώ), ενώ η εξόφληση θα γίνεται με την άφιξη στην αφετηρία μία μέρα πριν την εκκίνηση. • Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής η προκαταβολή θα επιστρέφεται (ισχύει για ακυρώσεις που θα γίνουν έγκαιρα, και όχι την τελευταία εβδομάδα πριν την εκκίνηση του Trekking.

.

*Αρ. λογαρ. Εθνική: 201/005000-89

ΙΒΑΝ: GR 50 0110 2010 0000 2010 0500 089

[δικαιούχος Τσιμπανάκος Απόστολης]

*Αρ. λογαρ. Πειραιώς: 6667140723874

IBAN GR 7901716670006667140723874

[δικαιούχος Trace Your Eco]